1- Süte koruyucu madde katmak
Hijyenik koşullarda sağım yapılmayan, 0,+4 derecede depolanmayan ve sevk edilmeyen sütler çabuk bozulacağı ( kesileceği ) için, bazı üretici ve satıcılar sütü tüketiciye ulaşana kadar dayanması için içerisine soda ( karbonat ve kabartma tozu da denir ), Hidrojen Peroksit vb kimyasal katkılar kullanabilmektedir. Bunu maalesef sokak sütçüleri de büyük üretici ve satıcılar da yapabilmektedir.
Soda vb katılan süt muhtemelen kaynatırken kesilecektir. Ve yoğurt ypmanız mümkün olmayacaktır.
2- Süte su katılması:
Süte su katmak en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Sütün maliyetini düşürmek ve daha çok para kazanmak isteyen bazı satıcılar olabilir. Süte su katan sahtekar satıcılar yoğurtta kıvam tutsun diye içerisine süt tozu ilave ederek tüketicinin hileyi fark etmemesini sağlarlar. Su katılmış süt eğer süt tozu katılmamış ise çok sulu olacaktır. Eğer süt tozu katılmış ise normal yoğurt kıvamı olabilir ancak yağı çok az olacaktır.
3- Sütün yağını almak.
Sütün maliyetini düşürüp daha fazla kazanç elde etmek isteyen bazı firmalar sütün yağının bir kısmını alarak tereyağ yapımında kullanabilir. Normal bir inek sütünde yağ oranı % 3,5 -4,2 arasında olmalıdır. Yağı kısmen alınmış sütlerde yağ oranı % 1,5 -2 oranlarına kadar düşebilir. Bu hile yoğurdunuzun yağsız veya daha az yağlı olmasına neden olur.
4- Süte peynir altı suyu ilave etmek
Maliyet düşürmek için peynir imalatı sonrasında kalan suyun ( peynir altı suyu ) süte ilave katılarak düşük maliyetli , düşük kaliteli süt elde edilmesi.
5- Antibiyotik kullanımı
Normal şartlarda hiçbir süt satıcısı satmış olduğu süte bile bile antibiyotik katmaz. Çünkü antibiyotikli sütten yoğurt olmaz veya çok sulu olur. Ayrıca koku yapar. Bu durum müşteri kaybetmesine neden olacağı için satıcılar bunu bilerek yapmaz.
Ancak insanlar gibi hayvanlarda hastalanır. Ve veterinerler de doktorlar gibi hayvanın iyileşmesi için en kolay yöntem olan antibiyotik kullanmayı tercih eder. Antibiyotik verilen hayvanın sütünde doğal olarak antibiyotik kalıntısı oluşur. Bu sütü büyük çiftlik sahipleri normal satışa vermez. Ya hayvanın yavrularına verirler ya da dökerler. Ancak antibiyotikli sütleri toplayıp ucuz kaşar yapan firmalar da bulunmaktadır. ( ucuz kaşarlara dikkat )
Bilinçsiz küçük üreticiler ise bu sütü dökmek yerine küçük hesaplar ile normal sütlerin içerisine karıştırırlar veya dikkat etmezler. Antibiyotikli sütler satıcı tarafından ( üretici değil ise ) farkında olmadan satışa verilebilir.
Normal yoğurt olan sütten korkmayın.Hile ihtimali çok düşüktür.
Süt aldığınız sütcünüzü mutlaka denetleyin sorgulayın
Nereden aldığını, nasıl üretiğini, hijyen kurallarına uygunluğunu, sütü nasıl muhafaza ettiğini,üretim belgelerini vs mutlaka öğrenin